avl og oppdrett

Vår avl, vår oppdrett


Vi kan vel trygt innrømme at vi elsker eurasier.


Opprinnelsen til rasen er en krysning av wolfspitz og chow-chow som ble til i 1960, disse avkommene fikk navnet wolf-chow. I 1972 ble det også krysset inn samojed og fra og med 1973 ble disse hundene kalt eurasier og godkjent i VDH og FCI. Den siste versjonen av standarden ble offentliggjort i 1999.

Wolfspitzen kalles ofte Keeshund, men Keeshunden er en linje splittet fra Wolfspitzen i Nederland og den er litt mindre med mer pels enn den riktige Wolfspitzen. De nye innkrysningene med Wolfspitz er IKKE Keeshunder, men fortsatt den gamle linjen Wolfspitz.

Til og med i dag fins det litt forskjellige typer eurasiere, noen som er litt mer chowaktig, noen ligner mer wolfspitzen eller samojeden. Derfor kan gemyttet variere, men for utviklingen ønskes mer enhetlighet innenfor rasen.


I 1991 fikk vi vår første eurasier. Ferry Lee vom Fricktal var en herlig chowaktig gutt fra et sveitsisk oppdrett. Siden han hadde HD C ble han aldri brukt i avl. Han ble 16 1/4 år gammel, uten å ha noen helseproblemer. Han var en sta einstøing, ikke veldig glad i godbiter, rolig,  kranglet aldri med andre hunder og var ikke veldig interessert i andre mennesker.


I 2003 flyttet det inn en gutt til, Cojan vom Nordertor, fra et tysk oppdrett i Flensburg.  Han var helt annerledes, veldig kosete, med mye energi, glad i godbiter, men ikke glad i andre hannhunder. Alle helseresultatene var bra, slik at han kunne avles på. Han har 3 kull og 22 avkom etter seg, 2 kull i Sveits og 1 kull i Tyskland. Siden han og hans hannlige avkom ikke var egnet som familiehunder ( han er en skikkelig "arbeidseurasier"), ble det ikke flere kull.


Bettina har lenge engagert seg i den Sveitsiske Eurasierklubben Eurasier Freunde Schweiz EFS og er siden 2006 lederen for avlsrådet. Dessuten har hun engagert seg i den Internasjonale Føderasjonen for Eurasieravl IFEZ, sammarbeidspartner til FCI   ( Eurasier Worldunion),  siden 2004.


Ferry Lee døde i 2007. Ferry Lee og Cojan trivdes veldig godt sammen og etter at vi flyttet fra Sveits til Norge i 2011, hentet vi Alua vom Wolfsstübchen i 2012 som ny kompanjon for Cojan. Hun er ei vennlig og morsom frøken som beriker livet vårt på mange måter. Hun er ei tispe fra det EKW/VDH/FCI innkrysningsprosjektet. I dette prosjektet var hovedmålet å forbedre genmangfoldet av eurasierne. Hun besto alle helsetester med glans og klart seg utmerket på kåringen, så i 2014 ble vårt A-kull født.

Cojan døde i 2019, 15 1/2 år gammel. Og siden Alua er "pensjonert" nå, håper vi å finne den riktige valpen etter hvert for å fortsette vår liten oppdrett.


Om avlen og hvordan vi tenker, og krav til valpekjøpere:


Vi  forholder oss til FCI og dens paraplyorganisasjoner. Disse organisasjonene og deres avlsstrategier gjelder for alle raser. Vi tar i tillegg hensyn til raseklubbene og  til IFEZ, som har den største internasjonale databasen for eurasiere som fins (i dag, desember 2022 ca. 35'000 eurasiere, hvor det registreres alle sykdommer og helsesjekk). Informasjonen i denne databasen er meget nyttig i forhold til videre avl og vi benytter oss av den når nye kull planlegges.


I Mellomeuropa er det også krav for å gjennomføre en kåring (sjekk av helse, utseende og gemytt av folk som er spesialutdannet innenfor den rasen som bedømmes) før en hund tillates i avlen, noe vi syns er nyttig for å ha kontroll over avlen. For oss er helse og gemytt viktigst, utseendet må tilsvare FCI standarden nr. 291, men hunden trenger ikke nødvendigvis ha en championtittel.


Før vi bestemmer oss for en parring sjekker vi IFEZ-databasen og ser på kåringspapirene. Hvis det ikke fins kåringspapirer, sjekker vi opplysningene som er registrerte i databasene til kennelklubbene og besøker  hundene først for å se hvordan de er, hvis ikke en venn kjenner dem. Her kommer utdanningen som atferdsdyrlege og -dommer til fordel. Som helseresultater hos eurasieren er det viktig å ha en status på HD, AD (ikke alle land), PL, øyesjekk (minst sjekk av distichiasis, ektropium og entropium, helst også øyesjekk  etter ECVO inkl. gonioskpi) og skjoldbruskkjertelen (T4,fT4,TSH,TgAA). I 2016 kom det en gentest på Dandy Walker Like Malformation i tillegg. I Norden er det også viktig å ha en status på AD og TLI, siden det ser ut som om det er et problem i populasjonen her oppe. Ser vi at det fins et spesielt problem i en linje, så sjekker vi også dette.


Det er viktig å sjekke så mye som nødvendig og samtidig passe på at det ikke minsker genmangfoldet for mye, idet man utelukker for mange hunder fra avlen. Det tjener for eksempel ikke rasen å bare avle på hunder med exellent på utstillinger, eller sjekke noe som ikke er et problem i rasen. Samtidig må nye problemer følges nøye med på. Det er bare mulig med en stor rasespesifisk internasjonal database, hvor det blir registrert  alle sykdommer og hvor utdannede folk har kontroll over.


Så det kan hende at det blir nødvendig å endre kravene til helsesjekkene, og å tilpasse helsesjekkene til den aktuelle situasjonen av og til. Til tross for disse ambisjonene for å avle på friske hunder, er hunden et levende vesen som ikke helt kan kontrolleres, og ingen oppdretter kan garantere at valpene  kommer til å være friske. Naturen gjør noen ganger som den vil.


Selv om vi syns denne rasen er den beste som fins, er det viktig å opplyse om at ikke alle eurasiere er helt enkle. Som nevnt lengre opp fins det mer chowaktige, wolfspitzaktige og samojedaktige typer. Selv om de ser ut som kosebamser er det for eksempel langt ifra alle kosete. Spesielt hannhunder kan som voksne bli reserverte og sære, også ovenfor familien sin.


Av valpekjøperne våre krever vi at de gjennomfører de nødvendige helsesjekkene og dermed hjelper oss med å samle inn helseinformasjon.  Det gjelder alle valper, ikke bare de som  senere skal avles på. Det trengs helseresultater fra 80% av kullet for å kunne avgjøre om en parring var vellykket eller ikke.


Dessuten må valpene våre holdes på en dyrevennlig måte som tar hensyn til dems behov for fysisk og psykisk stimuli og innebærer at hunden blir behandlet på en respektfull og vennlig måte. En valpekjøper som planlegger å holde hunden i bur eller å la den være alene i åtte timer hver dag, skal ikke få en valp fra oss. Til gjengeld er vi her for valpekjøperne våre hele valpens liv. Vi hjelper til med  rådgivning ved veterinærmedisiniske og atferdsmessige problemer. Valpene er som  familiemedlemmer for oss og vi synes det er hyggelig å kunne følge med på dens utvikling. Derfor ønsker vi å holde kontakt med alle våre valpekjøpere.


Valpene leveres godt soialisert ( har kjørt bil , gått i bånd, ble kjent med fremmede plasser, fremmede mennesker og barn og er stortsett stueren), har fått ormekur, ID-merkning, EU-pass og 1. vaksinasjon. De får med hundfløyte (som de er klassisk kondisjonert på ), valpefôr, valpesele og bånd.


Ved interesse for en valp eller spørsmål send e-post til info@artaio.no





Ferry Lee vom Fricktal i 2003, 12 år gammel, 

kastrert, død 2007 med 16 1/2 år

  Cojan vom Nordertor i 2013, 10 år gammel

  Alua vom Wolfsstübchen i 2015, 3 1/2 år gammel

Ferry Lee og Cojan i 2005

Cojan og Alua i 2015